torsdag 31 maj 2012

Anders Jacobsson & Sören Olsson


Anders
Som barn bodde Anders i Karlskoga, Köping, Lidköping och Arvika, och var intresserad av tjejer, men satsade sedan alltmer på skolan. Politiskt såg han sig som "liberal anarkist". Under 1980-talet arbetade han som lärarassistent vid en skola i Karlskoga och kom i kontakt med barnens lekar, aktiviteter, känslor och böcker. Då en kollega berättade att han tänkte skriva en barnbok, tänkte Anders att det kunde han också och skrev om sjuårige Sune. Han läste in ett avsnitt i sin hemstudio och skickade det till lokalradions program "Allemansradion".
En person på radion tyckte om historien och undrade om inte Anders kunde skapa en hel serie för den lokala kommundelsradion. Efterfrågan i länet ökade, och Sune började sändas över hela lokalradion. Anders skickade in manuset till Rabén & Sjögren i Stockholm, som refuserade det. Anders fortsatte att skriva för lokalradion tills ett annat bokförlag ville släppa Sune-boken. Illustratör blev Sören Olsson, och Sagan om Sune kom 1984.
Sören
Sören tyckte som barn om att rita och hitta på olika äventyr, han ifrågasatte ofta skolans roll i samhället. Han ville bli popstjärna, och började spela elbas i lokala popband, och startade eget skivbolag i 18-årsåldern. Han började även arbeta med teater, och ville snart bli skådespelare. Han sökte in till olika scenskolor Han kom in på en förberedande kurs i Örebro. Samtidigt flyttade hans kusin Anders till Örebro för att studera, och snart började författarsamarbetet.

Böcker de har skrivit som jag har läst är:
Bert-serien


Sune-serien
  • Sune börjar tvåan (1985)
  • Sune älskar Sophie (1995)
  • Allt är guld, Sune (2004)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...