torsdag 3 maj 2012

Christina Wahldén

Christina Wahldén föddes 1965 i Järfälla utanför Stockholm och jobbar som journalist och barn-och-undomsförfattare.

Många läsare frågar henne varför hennes ämnen är så hemska. Hon brukar svara att verkligheten alltid är ännu värre. Att hon skriver om det hon gör beror på alla de unga brottsoffer hon har mött i sitt arbete som kriminalreporter. Hennes böcker bottnar ofta i verkliga fall, men historierna är blandningar av flera personer och berättelser. Det viktiga för henne är att man som läsare ska känna att det här skulle kunna vara sant.

Hon blir ofta arg på orättvisor och vill gärna berätta mer om det i sina böcker.  Många av böckerna handlar också om olika etiska dilemman som huvudpersonerna hamnat i. Ska jag våga vittna trots att jag kanske själv blir hotad då? Är det rätt att begränsa en annan människas liv genom att bestämma vem han eller hon ska gifta sig med?

Hennes önskan är att ge en röst åt dem som ingen röst har; en sådan grupp är unga, utsatta tjejer. 2008 och 2009 reste hon till Kongo två gånger för att samla material till en bok hon skrev för svenska Röda Korset om kvinnor och flickor som överlevt krig. De öden hon mötte där och hos asylsökande kvinnor i Sverige berörde henne starkt och hon tycker det känns som om det finns mer att berätta om det.


Många unga tycker att det är jobbigt att läsa. En kille hon träffade på en skola sa till henne att han tyckte att det var så ”jobbigt att bläddra”. Om du också känner så vill hon säga att hennes böcker är ganska tunna. Alla finns också inlästa om du hellre vill lyssna på berättelserna.


De två vanligaste frågorna hon brukar få när hon pratar om sina böcker på olika skolor är om hon är rik (svar: nej) och om någon av hennes böcker ska filmas (svar: nej, inte just nu i alla fall). Det verkar som om film är coolare än böcker. Varför är det så? Har du tänkt på att de flesta bra filmer bygger på bra böcker?!
 Någon gång i framtiden vill hon försöka skriva en riktigt rolig bok, som omväxling till allt det mörka.

  • Kort kjol (1998)

1 kommentar:

  1. Jag har utmanat dig :D
    Kolla här: http://bokugglan.blogspot.com/2012/05/utmanade.html

    SvaraRadera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...