måndag 14 maj 2012

J.K Rowling

J K Rowling heter egentligen Joanne Kathleen Rowling. Joannes föräldrar Peter James Rowling och Anne Volant träffades på Kings Cross station och ett år senare gifte de sig. I juli 1965 föddes deras första dotter, Joanne. Nästan två år senare kom familjens nästa barn, lillasyster Dianne. Systrarna slogs under hela barndomen och än idag syns ett ärr ovanför Diannes ögonbryn. Men de var även bästa vänner och redan tidigt berättade den äldre Joanne historier och sagor för sin yngre syster. De lekte ofta rollspelslekar där de själva hade huvudrollerna i sagorna.

Under barndomen flyttade familjen Rowling två gånger. När de bodde i Winterbourne lekte systrarna med grannbarnen, bland vilka det fanns två syskon med efternamnet Potter.

År 1980 diagnostiserades hennes mor Anne med multipel skelros, MS. Liksom många andra MS-patienter fanns det perioder då sjukdomen inte utvecklades, men trots detta blev Anne stadigt sämre. Anne dog när Rowling var mitt uppe i arbetet med Harry Potter och de vises sten, och hon har i efterhand insett att boken fick en mycket mer sorgsen ton och djup på grund av detta.

Skolan som hon gick på i Winterbourne tyckte hon mycket om. Det var en kreativ och avspänd stämning, och mycket tid lades på att teckna och skriva berättelser, vilket redan då passade henne. När hon var nio flyttade familjen till Tutshill i Gloucestershire. Systrarna började på en ny skola och redan första dagen skar det sig med läraren Mrs Morgan som dömde ut Rowling som obegåvad. Hon placerades längst till höger i klassrummet och upptäckte snart att läraren organiserat eleverna efter hur intelligenta hon uppfattade dem. Ju dummare, desto längre till höger.

Vid nio års ålder gav Rowlings faster henne Jessica Mitfords biografi Hons and Rebels. Mitford blev Rowlings hjältinna och Rowling läste alla hennes böcker.

Nästa skola, Wyedean Comprehensive, uppskattade hon mer, inte minst för att hon där träffade sin bästa vän (som hon även dedicerade Harry Potter och hemligheternas kammare till). Rowlings favoritämne var engelska; hon tyckte mycket om all språkundervisning. Idrott var det hon avskydde mest och hon bröt armen när hon en gång försökte spela netball.

Rowling älskade att lära sig nya saker och hon har sagt att Hermione har stora likheter med henne själv som 11-åring. Rowling tillhörde aldrig de mest populära i skolan, men hennes vänner uppskattade hennes sagor och historier som hon delade med sig av under raster och fritid.

Efter grundskolan började Rowling studera franska på Exeters universitet. Hon har senare berättat att hon ville studera engelska men övertalades att välja franska istället. Efter universitetsstudierna försörjde sig Rowling på olika arbeten, främst som sekreterare och administratör. Längst arbetade hon på Amnesty International, en organisation som hon än idag talar om med värme. Där arbetade hon i två år med mänskliga rättigheter i Afrika. Hon har sagt att hon var en förfärlig sekreterare och att hon var vimsig och ägnade tiden på möten åt att klottra ner idéer till historier snarare än att fokusera på mötet. År 1990 beslutade sig hon och hennes pojkvän för att flytta till Manchester, men relationen höll inte särskilt länge.

Efter moderns död flyttade Rowling till Portugal för att arbeta som engelsklärare. Det var ett arbete som hon tyckte mycket om och som gick bra att kombinera med författarskap. Förmiddagarna ägnade hon åt att skriva på den första boken om Harry Potter, och eftermiddagar och kvällar arbetade hon. I Portugal träffade hon sin första make, Jorge Arantes, som var jornaulist. I oktober 1992 gifte de sig och Rowlings första dotter, Jessica Isabel Rowling Arantes, som uppkallades efter Jessica Mitford, föddes 27 juli 1993. Äktenskapet höll inte och när dottern bara var tre månader flyttade mor och dotter tillbaka till England.

Tiden i Portugal kom att efterlämna spår i Harry Potter-serien i namnet till Hogwarts grundare, Salazar Slytherin, döpt efter Portugals diktator Antonio de Oliveira Salazar. Rowling och hennes dotter flyttade till Rowlings syster och mormor i Edinburgh. Hon var rädd att hon aldrig skulle slutföra boken om hon inte gjorde det omedelbart, så istället för att ta ett arbete bestämde hon sig för att skriva. Hon älskade att sitta och skriva på kaféer medan hennes dotter sov bredvid. Hon hade det knapert och trots att hon avskydde det tvingades hon leva på sin familj. Efter en tid fick hon ett deltidsjobb som engelsklärare och fick även ett stipendium på 8 000 pund för att kunna slutföra arbetet med boken.

Idag har J K Rowling sålt över miljoner böcker och är en av de mest kända författarna.

Böcker hon har skrivit som jag har läst är:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...