måndag 4 juni 2012

Roderick Gordon & Brian Williams


Roderick
Roderick Gordon föddes i november 1960 och är uppvuxen i London. Han har också studerat vid universitetet i London, eller rättare sagt tillbringat mestadels av sin studietid på olika studentpubar tillsammans med sin framtida författarkollega Brian Williams. Efter studierna jobbade Roderick som företagsekonom i city, men fick till slut sparken på grund av sitt dagdrömmeri. Han kan räkna en mängd författare och poeter till sina förfäder. Roderick och hans familj har nyligen flyttat från London till Norfolk, varför Roderick ofta befinner sig på vägarna, åkande mellan hemmet och skrivarlyan i Islington.
BrianBrian Williams föddes i Liverpool och växte upp i ett litet koppar-gruvsamhälle i Zambia. Brian flyttade tillbaka till Liverpool på sjuttiotalet och bodde nära Edge Hill-distriktet, känt för sitt nätverk av underjordiska tunnlar. Brian började skriva på allvar i de tidiga tonåren, innan han flyttade till London för universitetet, delta i Slade School of Fine Art. Han arbetade först som en konstnär, senare i film och TV. Han slog senare upp med Roderick att skriva den första boken i tunnlarna-serien. Paret initialt eget förlag boken innan det senare kontrakt med Chicken House. Brian fortsätter att leva i East London och arbetar på ett antal andra litterära projekt samt fortsatt sitt arbete inom filmbranschen.

Hur gick det till när de började samarbeta?
En varm sommar bestämde sig de bästa vännerna Roderick Gordon och Brian Williams för att skriva en bok. Boken, Tunnlar utkom på svenska 2008, fångades upp av förläggaren Barry Cunningham på The Chicken House, och resten är historia.

De träffades på universitetet och har umgåtts sen dess.
De brukade träffas i centrala London, där Roderick jobbade, och de upptäckte att de hade mycket gemensamt.
De bestämde sig för att göra någonting tillsammans. De gjorde några filmsnuttar och det var då Rodericks fru föreslog att de skulle skriva en barnbok. De satte igång, och den tog över deras liv!De sitter vid köksbordet tidigt på morgonen och brainstormar. De skriver ner alla idéer på papper, gör skisser, och när de har tillräckligt mycket material för ett kapitel, skriver Roderick på ett mirakulöst sätt ner allting i datorn.
Han ser till att allting kommer på plats, skriver ut och ger Brian pappersbunten. Sen redigerar han, klottrar ner kommentarer, gör pilar, stryker ner, och sen är det Rodericks tur att göra samma sak. Sådär håller de på tills de är nöjda med texten.

En fråga till Roderick Gordon & Brian Williams: Hur fick ni idén?

Roderick: - Det var två idéer. Jag grävde vid mitt hus och träffade på en massa stora stenar. En granne berättade att det hade fanns en tunnel som gick från mitt hus till kyrkan. När han var barn hade han försökt hitta tunnelingången. Det fick mig att tänka på huvudpersonen Will, även om han inte hade något namn då.


Brian: - Jag hörde en historia om några vägarbetare i Liverpool som hade stött på något som liknade en underjordisk tunnel. Den såg ut precis som en gata, och det visade sig finnas ett utbyggt tunnelsystem under stan. Det fick mig att tänka på en hemlig gata eller en osynlig stad. Då började Rod prata om en ung arkeolog, och sen var det bara att sätta igång och skriva.Böcker de har skrivit som jag har läst är:

  • Tunnlar (2007
  • Djupare (2009)
  • Fritt fall (2010)
  • Närmare (2011)
  • Spiral (2011)

1 kommentar:

  1. hej finns dom sista böckerna av serien tunnlar på svenska? Med vänlig hälsning kerstin

    SvaraRadera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...