lördag 6 oktober 2012

Den gröna cirkeln

Författare: Stefan Casta
Genre: Science Fiction
Sidor: 332
Förlag: Opal (Tack för boken!)
Serie: Legenden om den gröna cirkeln (?)
Utgivningsår: 2010
Originaltitel: Den gröna cirkeln
Översättare: -
Övrigt: Passar åldern 12+

Handling: Fyra ungdomar, David, Dinah, Gabriel och Judit, försvinner från kulturskolan Fågelboet en tisdag i början av november. Ingen vet var de tar vägen. Inte ens de själva.
Det var under en hemsk ovädersnatt som de försvann. De åkte på en flotte, som egentligen var ett trädäck som slets bort från huset av de starka vattenmassorna. De åkte länge, och när de kom fram kom de inte fram dit de hade tänkt sig.
Landskapet ser ut att vara öde. Det enda som syns är fåglar som flyger uppe på himlen.
De fyra ungdomarna går vidare på det öde landskapet för att leta efter mänskligt liv. Det första de ser är massvis med jättelika dammar. Vattnet ser giftigt ut. Gabriel sticker iväg till andra sidan av den första dammen, där det växer buskar i ett snår. När han kommer tillbaka säger han att det verkar ligga en gård längre fram. De går mot den.


Jag går runt hörnet och kikar in genom ett av fönstren på baksidan. Jo, det stämmer, det här är köket. Jag ser en välbekant Electrolux-spis, en nästan likadan som vi hade. Vid sidan av spisen ser jag en sån där gammaldags vedspis som fanns i mormors hus. Och bredvid står ett vitt kylskåp där några papperslappar trängs under magnetiska nyckelpigor. Ovanför de trävita bänkskivorna löper en kant med blåvita kakelplattor som verkar nästan nyuppsatta. Jag inser plötsligt hur mycket sådana saker en gång betytt. Alla gånger man satt samlade vid köksbordet och småpratade. Jag hinner inte tänka tanken färdigt förrän jag känner hur håren reser sig på mina armar. Jag stirrar in genom fönstret. Jag står så en lång tid utan att kunna röra mig. Sen skriker jag så högt jag kan: 
"DINAH!"
När de andra kommer rusande sjunker jag ner på marken med ryggen mot husväggen. Jag börjar gråta.
"Men vad är det, Judit?"
"Det sitter en hel familj där inne. Runt köksbordet."
De stirrar på mig. Dinah vänder sig mot Gabriel.

"Sa du inte att du kollade huset?"
"Inte det fönstret. Jag hann inte..."
"Det spelar ingen roll Gabriel", säger jag. "De är redan döda."

Omdöme: Detta är en bok att rekommendera! Aldrig seg att läsa och det händer saker hela tiden. Eftersom det är en framtidsbok så känns det lite extra läskigt, just för att vi faktiskt inte vet som kommer hända i framtiden. Tänk om detta inträffar, det i boken? En läskig tanke, för Den gröna cirkeln är verkligen en läskig och spännande bok som är svår att lägga i från sig. Jag gick till och med upp mitt i natten och fortsatte att läsa den, som tur var så var jag inte så trött som jag borde ha blivit dagen efter.
Omslaget tycker jag passar väldigt in på handlingen och så är det väldigt fint. Jag skulle kunna drunkna i de gröna ögonen!

2 kommentarer:

 1. Jag vet inte om det har blivit ett fel eller om du tagit bort det, men jag kan inte läsa Månpocket racet #1.
  Jag vill gärna läsa den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det måste ha blivit fel! Jag lägger ut det nu :)

   Radera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...