söndag 14 oktober 2012

Det fattas en tärning

Författare: Johanna Thydell
Genre: Romantik, humor
Sidor: 205
Förlag: Alfabeta (Tack för boken!)
Serie: -
Utgivningsår: 2010
Originaltitel: Det fattas en tärning
Översättare: -
Övrigt: Passar åldern 12+

Handling: Det här är boken om Puck, en ung tjej som gör allt för att inte förlora kontrollen, inte låta någon annan komma för nära, inte visa vem hon egentligen är. Men det är också historien om en pappa som försvann och en mamma som stannade kvar. Om hur det är att vara rädd - rädd för arga röster och rädd för att folk ska försvinna.

Boken handlar om Puck (eller Petra), en sextonårig tjej som lever med sin mamma i ett radhusområde. Minnen och saknad för hennes pappa stärks av bråk på fester, inristade bokstäver i ett trädbord och i andra situationer som förekommer. Med hjälp av sin bästa vän Emanuel får hon hjälp att ta kontakt, en e-mail adress men vågar hon skriva? Vad ska hon säga? Vad ska hon fråga?
Berättelsen växlar mellan nutid och dåtid, visar hur händelser från hennes elvaåriga jag har gjort avtryck i henne som sitter kvar även som sextonåring.
Puck är rädd för att låta folk komma nära, men också rädd för att de ska försvinna.

Omdöme: Johanna Thydell skriver ofta humoristiska men sorgliga berättelser och detta är en av dem. Den är ofta rolig och väldigt bra beskriven.
Det är ett direkt tilltal i boken, redan i inledningen får man veta att Puck är en sexton år gammal tjej som minns hur det var att vara en liten tjej, som uttrycker att hon är rädd. På nästa sida dyker hennes närmaste vän Emanuel upp. De delar ett starkt intresse för musik och de skiljer sig från mängden på skolan där de går genom sättet att klä sig och vara.
Boken utspelar sig i både nutid och dåtid, omväxlande i vartannat kapitel. Tillbakablickarna fördjupar bilden av Puck. Några av de händelser som satt spår, som hon inte riktigt kunnat släppa, spelas upp.
Jag tycker att boken är bra, men inte en fullpoängare tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...