lördag 10 november 2012

Skriv om och om igen

Författare: Katarina Kuick & Ylva Karlsson
Genre: Råd, tips
Sidor: 142
Förlag: X Publishing (Tack för boken!)
Serie: -
Utgivningsår: 2012
Originaltitel: Skriv om och om igen
Översättare: -
Övrigt: Passar åldern 9-90. Den här boken passar för alla som är skrivintresserade, oavsett ålder.

Slå upp boken. T.ex på s. 76-77. Läs. Välj. Skriv. 

Handling: Det finns de som helt enkelt inte kan låta bli att skriva. Det finns de som vill skriva men inte kommer sig för. Det finns de som har dikter kliande i fingrarna. Det finns de som har skallen sprängfylld av historier. Det finns de som ryser av lycka inför rätt ord. Det finns de som måste skriva fast de inte vill. Det finns en inspirationsbok. Med bilder och övningar och goda råd och tips. Med tankar och resonemang om skrivande och berättande.
Det här är en bok man läser hur man vill i. Man slår upp den på måfå och ser var man hamnar. Man använder registret när man vill veta mer om något särskilt. Man bläddrar vilt och gör en övnning som ser kul ut. Eller också kan man läsa boken från pärm till pärm.

Omdöme: Detta är en väldigt kreativ bok med många bra tips om hur man kan skriva. Man lär sig väldigt mycket också. Det är en riktig liten guldgruva för alla som är skrivsugna! Inget uppslag är det andra likt och man måste ibland vrida och vända på boken för att kunna läsa dess innehåll. Den här boken är långt ifrån tråkig med sina starka färger, roliga uppslag och spännande övningar.

Skriv en berättelse som börjar så här:
Hon hette Liv. Men det hjälpte inte. S. 97.

När man skriver en berättelse är det ofta som om man går in i personen det handlar om. Man blir den personen. Trots att man vet hur det är att vara till exempel en människa i fängelse är det som om man vet det ändå.
   En fin sak är att man ju inte måste veta hur alla fångar tänker, eller ens hur en genomsnittsperson i fängelse tänker. Det räcker om man vet hur en enda fånge känner och gör: nämligen den man skriver om.
   Man kan låta allt i en berättelse skildras helt och hållet ur en enda persons perspektiv. En sådan berättelse kan vara i jagform. Men den måste inte det. S. 116.

Slå med en tärning och gå från föremål till föremål. Slå och gå två gånger till. Det föremål du hamnar på är väldigt speciellt för huvudpersonen i den berättelse du nu ska skriva. Det har nämligen räddat livet på honom/henne. S.44.

Skriv upp 10 vackra ord. Det kan vara något vackert - vänskap, solnedgång, glasstårta. Eller ord som låter vackert - flimmer, skenben, sammelsurium.
   Be sen att få 1o vackra ord från någon annan - pappa, moster, en kompis, din lärare, grannen...
   Nu har du 20 vackra ord. Använd minst 10 i en dikt. S. 31.

Det står allt möjligt om att skriva i boken och du borde asolut läsa den om du är skrivintresserad!


2 kommentarer:

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...