tisdag 29 oktober 2013

En liten hattaffär på hörnet

Författare: Marita Conlon-McKenna
Genre: Chick-lit, feel-good
Sidor: 329
Förlag: Norstedts (Tack för boken!)
Serie: - (Fast författaren har skrivit andra liknande böcker)
Utgivningsår: 2009
Originaltitel: Hat Shop on the Corner
Översättare: Cecilia Falk
Övrigt: Utläst 30 augusti 2013
Handling: När Ellie Matthews mamma dör står hon plötsligt som ensam ansvarig för hennes gamla hattaffär i hjärtat av Dublin. Men förändringens vindar blåser över Irland och hattbranschen är onekligen ett osäkert kort - vem köper egentligen en hatt idag? Dessutom vill ett företagskonglomerat riva alla butikerna på gatan för att bygga en stor galleria, och Ellie måste bestämma sig: Ska hon följa i sin mors fotspår eller ska hon acceptera det generösa erbjudandet att sälja?

Trots att den stilige advokaten Neil Harrington avråder henne bestämmer hon sig slutligen för att våga ta språnget och behålla affären, och intresset visar sig vara oväntat stort för hennes unika design.

Brätten och band, fjädrar och flor blir snart viktiga ingredienser i hennes nya tillvaro och kundregistret växer snabbt. Mängder av kvinnor visar sig vara på jakt efter den perfekta hatten för bröllop, modevisningar och fester. På kuppen får Ellie ta del av, och blir ibland direkt delaktig i, kundernas stora ögonblick och de otroliga historierna som förde de dit.

Samtidigt fortsätter turbulensen i hennes eget liv när hon möter den spännande rockmanagern Rory Dunne. Kärleken slår till och hon är lyckligare än hon någonsin varit. Men inte ens den mest magiska hatt kan skydda ett vidöppet hjärta.

Omdöme: Det var tack vare Karin jag fick upp ögonen för den här boken (jag brukar ofta få boktips från dig Karin, vi har faktiskt ganska lika boksmak ^^) och det vill jag tacka henne så hjärtligt för. En liten hattaffär på hörnet är hur mysig som helst och en riktig bladvändare! Det är nära på omöjligt att slita sig från sidorna om så endast för ett toalettbesök (äsch, varför inte låta den följa med in ;D) eller för att svara på någons tilltal.

Jag älskar handlingen, att Ellie får ta över hattaffären när mamman dör (jag vill också ha en hattaffär ^^). Man kan säga att jag blev intresserad av boken redan när jag läste titeln, ordet "hattaffär" fick mig verkligen på fall. Själva idén gillar jag, typisk härlig chick-lit, och handlingen är underbar! Hela berättelsen binds samman med hjälp av den lilla pittoreska hattaffären och alla karaktärer förs tillsammans därför att de är i behov av att köpa en hatt antingen till sig själva eller till någon annan. Det älskar jag, att man får ta del av hattaffärens kunders historier om hur de kom dit och att de alla snyggt binds samman till en förträfflig berättelse.

Vidare till karaktärerna. Ellie gör sig jättebra som huvudperson och jag tycker mycket om henne och hennes personlighet. Hon gör verkligen allt i sin makt för att få kunderna nöjda och är oerhört kreativ men samtidigt lite blyg. Det var riktigt roligt och bekymmerslöst att få följa henne. Hon är så snäll, men i och för sig, det brukar ju de flesta huvudpersoner i feel good-böcker vara. Rory däremot, vilket svin, pain in the ass verkligen. Blev lite less på att (spoiler-varning, markera för att läsa) Ellie inte insåg vilken skitstövel han var och att hon fann sig i otrohet (slut på spoiler). Att få följa hattaffärens kunder var mycket roligt och min favorit utav de är den lilla pojken, hans berättelse är jättefin och så är han en så underbar person.

Från första början trodde jag att boken skulle utspela sig under 1800/1900-talet och jag fick hela tiden den känslan när jag läste boken, men mot slutet fick jag reda på att den utspelade sig under 2000-talet (eller rättare sagt, jag räknade ut det tack vare lite gammal hederlig matematik ;)). Det känns ju inte riktigt så, jag brukar inte direkt se särskilt många som bär hatt nu för tiden.

Boken var aningen förutsägbar och kärlekshistorien kändes ganska klyschig, men utöver det är jag riktigt nöjd. En underbart mysig bladvändare som jag varmt rekommenderar till er alla! Passar perfekt att läsas framför brasan med en kopp te eller en mugg varm choklad eller uppmurad i soffan en mörk och regnig kväll, urmysigt!


2 kommentarer:

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...