torsdag 27 augusti 2015

Du är aldrig ensam

Titel: Du är aldrig ensam
Författare: Sarah Dessen
Genre: Contemporary, familjeproblem, kärlek, vänskap
Sidor: 461
Förlag: Rabén & Sjögren (Tack för boken!)
Serie: -
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: Lock and Key
Översättare: Ylva Kempe
Övrigt: Utläst 4 juli 2015

Handling: Ruby Cooper förväntar sig alltid det värsta. Då slipper hon bli besviken. Och hennes liv vänds uppochner när hennes mamma en dag sticker hemifrån och lämnar Ruby i det fallfärdiga huset de bott i. Ruby vill bo kvar, men eftersom hon är under arton får hennes storasyster vårdnaden om henne och hon måste flytta dit.

Det är bara det att systern lever ett helt annat liv än Ruby och hennes mamma gjort. Hon har gift sig rikt, hon bor i ett välbärgat, flott område, och hon skickar Ruby till privatskola. Men hur ska hon passa in?

Omdöme: Som jag säkerligen har nämnt i recensioner av Sarah Dessens tidigare böcker handlar hennes böcker i grund och botten om samma sak och går utefter samma mall. Däremot så tröttnar jag inte, i alla fall inte än så länge. Det kanske låter tråkigt att hennes böcker är så lika, men det gör inte särskilt mycket, för karaktärerna och berättarrösten väger upp för det. Skillnaden mellan Du är aldrig ensam och Dessens andra verk är att det är lite allvarligare här. Boken behandlar saker som drogmissbruk och misshandel. Det uppskattar jag faktiskt, även om jag från början förväntade mig något mer lättsamt och feel-good, för samtidigt som boken är mörkare är den fortfarande lättsam.

Något annat jag gillar är att boken fokuserar mycket på familj och relationer, vilket självklart är en viktig del i livet. Jag gillar relationen mellan Ruby och hennes storasyster Cora, och hur den förbättras under bokens gång. Rubys projekt om ordet familj och dess innebörd tycker jag är väldigt intressant. Det är så många olika tankar, åsikter och perspektiv att ta in och tänka på. Idéen med nyckeln och vad den symboliserar är väldigt fin, precis som budskapet om vad familj egentligen är för något. Allt känns så hoppfullt.

"Vad är familj? Det är de människor man kan räkna med. På gott och ont, i stort och i smått, så är de som dyker upp eller som stannar kvar, vad som än händer. Det handlar inte bara om blodsband och kromosomer utan om någonting större, vidare. Cora hade rätt - man har många familjer under en livstid. Den man föds i, den man själv bildar, de grupper man ingår i under tiden: vänner, kärlekar, ibland till och med främlingar. Ingen av dem är perfekt, och det förväntar vi oss inte heller att de ska vara. Man kan inte vänta sig allt av någon. Tricket är att nöja sig med det man kan få av var och en, och bygga upp en värld av det."

Karaktärerna är Dessens starka sida och hon lyckas gång på gång med att skapa trovärdiga och levande karaktärer som jag inte kan låta bli att fastna för. Jag skulle säga att Ruby är en av Dessens mest intressanta karaktärer, mycket på grund av hennes bakgrund och förflutna. Hon har svårt att lita på folk och är väldigt envis, minst sagt.  Till slut river Ruby äntligen ner sina murar och låter folk komma henne nära. Det var roligt att följa hennes resa när hon gradvis tinade och utvecklades som person.

Det är något med Dessens skrivsätt som gör att trots att jag inte alltid kan relatera eller hitta något gemensamt med huvudpersonen, så slutar det allt som oftast med att jag fastnar för och bryr mig om dem, och detta är inget undantag. Det är lätt att bry sig om Ruby, hennes oroliga storasyster Cora och godhjärtade make Jamie när de fumlande försöker bygga ett hem tillsammans och reda ut tidigare konflikter.

Min favoritkaraktär är helt klart Jamie, Coras man. Söt, generös och välkomnande som han är kunde jag inte låta bli att älska honom. Han välkomnar Ruby med öppna armar utan att ställa frågor eller göra bedömningar. Han är verkligen underbar och ser alltid det goda hos människor. Cora hade jag till en början lite svårt för, men efter bara några kapitel kunde jag inte låta bli att tycka om henne också. Grannpojken och kärleksintresset Nate är populär, snygg och hur trevlig som helst, men har problem han också. Jag gillar även vimsiga smyckesdesignern Harriet, härliga hälsokostförsäljaren Reggie och underbarnet Gervais som faktiskt är en himla fin kille när allt kommer omkring.

Om jag ska vara ärlig så tycker jag att detta är en av de bättre böckerna av Sarah Dessen. Mina favoriter är dock fortfarande Mycket mer än så och Mitt perfekta liv, men den här ligger inte långt efter. Sarah Dessen fortsätter att imponera och är en av mina absoluta favoritförfattare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...