tisdag 26 juli 2016

Röd drottning

Författare: Victoria Aveyard
Genre: Fantasy, dystopi
Sidor: 378
Förlag: Modernista (Tack för boken!)
Serie: Röd drottning #1
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: Red Queen
Översättare: Katarina Falk
Övrigt: Utläst 7 juli 2016


Handling: I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön - utan efter blod. De silverblodiga - de silvriga - är supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, regerar vanliga röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare.

Mare hör till den röda delen av befolkningen och ser inga tecken på att den världsordning hon växt upp med någonsin kommer att rubbas. Men när hon genom en ödets nyck börjar arbeta som tjänare vid det kungliga Solpalatset förändras allt. Till sin egen och hovfolkets stora förvåning upptäcker Mare att hon själv besitter en unik och dödlig förmåga, trots sitt röda blod.

Kung Tiberias inser snart att Mare utgör ett hot mot den maktbalans hans rike vilar på. Men medan han smider en plan för att oskadliggöra Mare ser hon en möjlighet att krossa silverregimen inifrån och öppna dörren till en ny värld. Samtidigt har hennes hjärta börjat dra henne åt fel håll.

Omdöme: Röd drottning är en bok som har cirkulerat lite överallt under det senaste året, både bland bokbloggar och booktube, och hypen har varit enorm. Självklart blev jag nyfiken, men samtidigt också orolig för att boken inte skulle leva upp till mina förväntningar. Och efter att ha hört recension efter recension med hyllningar är det svårt att inte få höga förhoppningar. Det är kanske därför jag har väntat så länge med att läsa den, men nu har jag äntligen gjort det - och jag blev inte besviken.

Jag fastnade direkt - det är fartfyllt, spännande, fängslande och riktigt svårt att sluta läsa, vilket resulterade i att boken blev utläst på nolltid. Lässuget var ständigt där och jag ville helst av allt skippa jobbet för att istället vara hemma och läsa. Det är svårt att inte ryckas med i boken och alla dess hemligheter, intriger och twister, även om jag förutsåg det mesta. Det mesta, inte allt. För visst inträffade en hel del oväntade och förvånande saker också.

Som många har sagt tidigare finns det en hel del liknelser mellan andra fantasy-och dystopiböcker och tyvärr faller Röd drottning lite på det i mina ögon. Men trots att konceptet inte är nytt så känns boken inte tjatig, för det finns unika delar med också. Först och främst magin där det finns olika slags krafter och förmågor som vissa personer besitter. Det rör sig om allt från att kontrollera eld till att manipulera folks sinnen. Idéen med att det är blod som spelar roll tycker jag är riktigt intressant och bortsett från det bjuder boken på både maktspel, intriger och massvis av oväntade twister. Jag gillar att ingenting är svart eller vitt, utan snarare en gråskala, och att man inte vet vem som egentligen går att lita på. Det bidrar verkligen till spänningen och gör det nära inpå omöjligt att lägga ifrån sig boken.

Däremot saknar jag bakgrundsinformation om världen och dess historia och vid bokens slut är det fortfarande såå mycket frågor som kvarstår. När blev världen uppdelad på det här sättet och vad hände? Varför har vissa rött blod och andra silverblod? Varför har just de silvriga krafter och inte de röda? Vad skulle hända om en silvrig fick barn med en röd? Får det barnet då förmågor? Jag hoppas verkligen att vi får fler svar i nästa del!

Något jag verkligen gillar med huvudkaraktären Mare är att hon känns så äkta och realistisk. Under bokens gång fattar hon en rad ogenomtänkta beslut och begår en mängd misstag, precis som vem som helst. Hon är inte perfekt, utan mänsklig. Hon är stark, vågar säga ifrån och kritisera och ger framförallt aldrig upp.

Sammanfattningsvis är Röd drottning en minst sagt läsvärd bok med sin fängslande handling, intressanta värld och ett gäng fantastiska karaktärer. Boken må inte vara originell, men den är riktigt riktigt underhållande.

2 kommentarer:

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...