lördag 1 oktober 2016

Veckans bokbloggsfråga - vecka 39

Bokbloggsfrågan anordnas av Barnboksbloggen och går ut på att man varje vecka svarar på en bokrelaterad fråga. Veckans fråga lyder:

Ska man styra barns läsning? Ska barnen få välja att läsa precis det de vill, eller ska man tvärtom jobba för att försöka få dem att läsa en viss sorts litteratur? Vad är viktigast, att barnens läslust bevaras, att barnen utmanas i sin läsning eller att barnen tar del av vissa välkända böcker beroende på sin ålder (klassiker, litteraturkanon). Och måste det ena verkligen utesluta det andra? Ska deras litteraturval skiljas åt hemma och i skolan?

Nej, jag tycker inte att man ska styra barns läsning. Läsning ska vara något roligt, spännande och lustfyllt och det känns lite som att man motverkar och förstör allt det genom att tvinga barnet att läsa en viss sorts litteratur. Tvärtom tror jag att det kan få motsatt effekt och snarare dämpa läslusten än bevara den. För vad är det roliga med att läsa om man inte får läsa det man själv vill? Det viktigaste är väl ändå inte vad eller hur barnen läser, utan att de faktiskt läser och tycker att det är roligt. Tycker de om att läsa kommer de så småningom att utveckla och utmana sin läsning. Ingenting behöver utesluta det andra!

2 kommentarer:

  1. Jag har alltid resonerat att all läsning är bra läsning, om det så "bara" är serie tidningar så gör det ingenting :)

    SvaraRadera
  2. Väldigt tänkvärd fråga. Här är mitt svar: http://tonica.dreamwidth.org/130511.html.

    SvaraRadera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...