söndag 25 augusti 2013

Larklight

Författare: Philip Reeve
Illustratör: David Wyatt
Genre: Fantasy, science fiction, steampunk, romantik
Sidor: 414
Förlag: B Wahlströms
Serie: Larklight #1
Utgivningsår: 2008
Originaltitel: Larklight
Översättare: Ylva Kempe
Övrigt: Utläst 14 augusti 2013
Handling: Arthur (Art) Mumby och hans irriterande syster Myrtle bor tillsammans med sin far i ett stort gammalt hus, Larklight, som färdas genom rymden. Art drömmer om att få vara med om det stora äventyret medan Myrtle övar sig i pianospel och på att bli en fin dam. En morgon får de ett meddelande om att de kommer att få besök av en mr Webster. Besökare till Larklight är sällsynta och en frenetisk aktivitet utbryter. Men inget hade kunnat förbereda dem på vad som sedan sker. Mr Webster kidnappar deras far medan Art och Myrtle lyckas fly till månen i en livbåt. En lång och farofylld resa tar sin början. Art och Myrtle lär känna många intressanta varelser, inte minst den beryktade Jack Havock, kapten på rymdskeppet Sofronia, och hans besättning bestående av utomjordingar. Tillsammans måste de befria barnens far och rädda världsalltet från undergång! 

Omdöme: Tack vare Karin hörde jag talas om den här boken, som visade sig bli en mycket positiv överraskning. Larklight har tyvärr fått stå i hyllan en längre tid utan att jag har velat plocka upp den, det var inte det att jag inte ville läsa den, jag var riktigt sugen, men det var ändå något som fick mig att tveka, men i sommar tog jag tag i saken och bestämde mig för att nu, nu var det dags! Jag läste ut Larklight på en dag, för jag kunde verkligen inte sluta läsa, det upphör nästan aldrig att vara spännande.

Handlingen håller ett bra tempo, och som sagt håller spänningen i sig genom boken. Att lägga ifrån sig boken för att göra annat fanns inte på kartan, sidorna bara flyger förbi.

Karaktärerna är riktigt roliga, då särskilt huvudpersonerna Art och Myrtle. Art som berättarröst tycker jag mycket om, han berättar på ett roligt sätt och det svårt att läsa utan att skratta. Han är äventyrslysten och ganska naiv, och jag tyckte det var väldigt kul att han trodde att Jack och Myrtle hatade varandra när det var tämligen uppenbart att något var på gång.
Myrtle är oftast rätt så irriterande och fåfäng, men oj vad man skrattar åt henne, hon är riktigt underhållande och komisk att läsa om. Jag tror inte att jag skulle kunna förmå mig att umgås med henne, så tjatig och påfrestande som hon är, dock gillar jag verkligen hennes karaktärsutvckling i slutet, trots att hon inte utvecklades fullt så mycket som jag hade hoppats på.
Jack och hans besättning fastnade jag också för (Ssilissa är så cool!), och även Ulla gillade jag.

Jag gillar idén med världen, det är unikt och jag har inte läst något liknande förut. Att det helt plötsligt finns luft och möjlighet att bo i rymden, liv på mars, annorlunda rymdskepp, små knasiga varelser och mycket annat, det är riktigt intressant att läsa om. Världen är fantastiskt uppbyggd! Dessutom utspelar sig boken på 1800-talet (*fangirl*), och då kan det ju inte annat än bli bra. Det sätter ju också sin prägel på språket, som jag för övrigt älskar. Som sagt blir det riktigt roligt att läsa boken ur jag-form eftersom man då ofta får sig ett gott skratt, Art berättar riktigt humoristiskt, man kan nästan inte ens läsa en enda mening utan skratta.

Jag tycker att fler författare borde satsa på att ha bilder i sina böcker! Illustrationerna är fantastiska, jag skulle helt klart kunna köpa en bok enbart för illustrationerna om de liknar de i Larklight, David Wyatt är fenomenal. Illustrationerna är detaljerade och omsorgsfullt tecknade och tillför mycket liv till berättelsen. Det är tack vare illustrationerna lätt att föreställa sig omvärlden och karaktärerna (även fast Reeve beskriver ganska bra) och dessutom är det roligare.

Vid första anblicken kan det verka som om boken är riktad till lite yngre barn, men så är inte fallet, boken passar en stor målgrupp och funkar lika bra för 13-åringar som för 9-åringar.

Sammanfattningsvis är detta en riktigt originell och säregen bok som jag varmt rekommenderar till er alla. Bra och roliga karaktärer (även irriterande), intressant och spännande handling, fint och humoristiskt språk, vackra och detaljrika illustrationer, allt det har Larkligt att erbjuda inklusive mycket mer! Jag ska absolut läsa fortsättningen snarast. Jag säger bara det, läs!


6 kommentarer:

 1. Du måste läsa Starcrossed, den är t.o.m. bättre än ettan. Myrtle utvecklas inte så mycket i ettan, men hon utvecklas lite för varje bok som går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag vill så gärna sätta tänderna i den genast! Jaså? Bättre? Det låter ju lovande om något ;)
   Det hoppas jag på :)

   Radera
 2. Läste den här boken för några år sedan och älskade den, Phillip Reeve har blivit en av mina favoritförfattare sedan dess :) Och håller med, bilder är verkligen något fler författare borde satsa på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En underbar bok som jag vill sätta i händerna på alla nu genast! :D
   Ja, det tillför så mycket ^^

   Radera
 3. Har taggat dig här: http://mittimellan-ella.blogspot.se/2013/08/ellas-bokiga-bekannelser.html :D

  SvaraRadera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...