fredag 13 februari 2015

A Game of Thrones: Kampen om järntronen vol 1

Författare: George R.R. Martin
Illustratör: Daniel Abraham
Genre: Episk fantasy, seriealbum
Sidor: 192
Förlag: Apart Förlag (Tack för boken!)
Serie: A Game of Thrones #1
Utgivningsår: 2012
Originaltitel: A Game of Thrones: The Graphic Novel
Översättare: Cato Vandrare
Övrigt: Utläst 14 november 2014

Handling: Ur George R.R. Martins förord: Välkommen till den första samlingsvolymen av A Game of Thrones, serieromanen baserad på min fantasybok med samma namn. Låt mig klargöra en sak: Detta är inget komplement till TV-serien. Det du nu ska få läsa är en helt egen bearbetning av mina romaner. Kreatörerna bakom de olika versionerna av min saga - Daniel Abraham och Tommy Patterson vad gäller serietidningen - utgick från samma källmaterial och stötte på delvis samma utmaningar, men de var samtidigt tvungna att hantera problem som är unika för deras respektive medium. I vissa fall hittade de kanske samma lösning, i andra fick de gå helt olika vägar. Men om du gillar TV-serien och undrar varför historierna skiljer sig lite åt, och varför karaktärerna inte liknar skådespelarna du sett på din platt-TV ... så vet du nu.
För egen del älskar jag TV-serien, och jag älskar serieromanen också. Detta är min värld, mina medmänniskor, och det är fortfarande min historia, som nu berättas på ett annat sätt i ett annat medium, där en helt ny publik kan njuta av den.
Om du uppskattade böckerna eller TV-serien, hoppas vi att du skall gilla denna version också. Och om du inte tidigare har stiftat bekantskap med A Song of Ice and Fire, hoppas jag att du skall uppskatta att besöka Westeros och Winterfell, att möta Tyrion och Jon Snow och Arya  och Ned och Cersei och Sansa och Bran och resten av mina tusentals rollfigurer. (Men bli inte för fäst vid de.)

Omdöme: Jag är ett stort fan av tv-serien (samt böckerna, jag har dock bara läst första på engelska) och har sett alla säsonger hittills. Jag har länge varit nyfiken och velat läsa seriealbumet och när jag väl gjorde det fick det mig verkligen att längta till den kommande säsongen (snart här!) och att få komma tillbaka till mitt kära Westeros. Jag är såå himla sugen på att fortsätta läsa böckerna. Det var underbart roligt att få återse alla karaktärer. Jag fastnade direkt och den blev utläst i ett svep!

Seriealbumet tycker jag är ett bra komplement till både tv-serien och böckerna, men som George R.R. Martin skriver i sitt förord är det inte menat som ett komplement till tv-serien utan är en alldeles egen bearbetning av hans romaner och jag tror att det går minst lika bra att läsa albumet även om inte läst böckerna eller sett tv-serien. Jag tycker i alla fall att böckerna, tv-serien och albumet kompletterar varandra och det skadar absolut inte att prova de alla tre.

Jag tycker att översättningen är bra och gillar att de har behållt de engelska namnen, för det låter mycket bättre på engelska (och coolare).

Boken inleds med ett långt förord skrivet av självaste George R.R. Martin som jag tyckte om att läsa. Jag måste säga att det var roligt att läsa och jag är glad att de tog med det. Och gud, haha, jag skrattade för mig själv när han pratade om sina karaktärer och skrev "Men bli inte för fäst vid de". Så sant. Alla ni som antingen läst böckerna, sett tv-serien eller både och vet precis vad han menar, eller hur?

Tecknarstilen är snygg, väldigt faktiskt, men den känns "amerikansk" och...lite tråkig om jag ska vara ärlig. Jag gillar att hela albumet är i färg, det är bra färgtryck, och att sidorna är tjockare, det känns lyxigt. Omslaget är riktigt läckert, älskar det! Dock så tycker jag att det är lite knäppt att de valt just det som omslag då det är [själva slutscenen i tv-serien].

Däremot har tecknaren vissa svårigheter att teckna barn. Jag menar, herregud, Arya ser ut att vara äldre än 20 i vissa scener när hon egentligen är ungefär 10 år. Ibland ser hon äldre ut än sin mamma. Sedan är ju kroppsidealen diskuterbart. Alla ska se bra ut och ha fantastiska kroppar, särskilt kvinnorna, även om det inte alls borde vara så med tanke på vilket eländigt liv de lever uppe i norr t.ex. Några små missar där.

Kort och gott så gillar jag albumet starkt och kan varmt rekommendera det! Om du gillar böckerna eller tv-serien så kommer du antagligen gilla det här också. Jag ser fram emot att få läsa nästa del, vilket jag hoppas på att få göra snart. Läs och njut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...