söndag 19 april 2015

Min praotid på biblioteket

Jaha, så har min vecka som praoelev redan tagit slut tyvärr. Det har varit en vecka full av roligheter och alla har varit så trevliga och välkomnande. Under en vecka praoade jag på biblioteket där jag bor. Jag arbetade mellan klockan 9:00 - 16:00. Här kommer en sammanfattning om vad jag gjorde under veckan och lite bilder (klicka på dem för att göra dem större):

Måndag: Min vecka började med att jag visades runt och presenterades för de som jobbar där. Bibliotekarierna kände jag sedan tidigare, men turistbyrån, museet och biblioteket ligger i samma byggnad och de som arbetar där har ett gemensamt personalrum och fikar bland annat tillsammans. Sedan kom budet och levererade böcker som jag hjälpte till med. Därefter fick jag stå i lånedisken och låna ut och återlämna böcker, vilket kallas cirkulation. Jag fick också sätta tillbaka böcker i hyllorna och förbereda ett författarbesök.
 
Min kompis Tora posar lite.
 
Tisdag: Först var det sagostund för dagbarn och tipspromenad därefter. Det var jätteroligt! Ungarna var så härliga och mysiga. Sedan fick jag plasta in några böcker. Jag tog hand om inleverans av nya böcker och registrerade dem. Sedan fick jag lära mig lite mer om klassifikationssystem och ämnesordsregister innan jag slutade för dagen.
 

Här plastar jag in några böcker.

Onsdag: Dagen började med att jag fick sköta inleverans och registrering av nya böcker. Sedan var det bokprat och boktips med elever i årskurs fem och lite senare årskurs ett. Jag skötte lånedisken och sysslade med lite bokuppsättning. Jag fick också lära mig lite om databaserna.

Böcker som skulle upp i hyllorna och en bild på min namnskylt.

  Torsdag: Budet kom med nya böcker som jag registrerade och sedan var det biblioteksvisning för en förskoleklass. Efter det jobbade jag på en egen utställning. Det är nämligen så att jag har fått en egen hylla på biblioteket där jag tipsar om böcker. Jag kallar det något så simpelt som "Albas boktips", haha. Därefter stod jag lite mer i lånedisken när det kom låntagare.


Några bilder på ungdomsavdelningen.
 
Fredag: Jag fortsatte arbeta på min utställning och blev klar med den. Jag jobbade i lånedisken ett tag och sedan registrerade jag några nya tidsskrifter. Jag stod lite mer i lånedisken och satte därefter tillbaka böcker i hyllorna. Fredagen blev inte så lång eftersom biblioteket stängde klockan 13:00 den dagen och jag fick sluta tidigare.Min utställning med boktips.

Lördag: Som "kompensation" för att jag slutade så tidigt på fredagen frågade de om jag ville vara med och ha hand om barnteatern som biblioteket anordnade på lördagen. Jag tackade ja, såklart, och därför var jag där en liten stund på förmiddagen på lördagen också. Jag hjälpte till under föreställningen och även efteråt att plocka undan.

Veckan gick rysligt fort, men var superkul. Det var ren lycka att få praoa på ett bibliotek. Jag lärde mig en hel del om hur man sorterar böckerna efter alla hyllsignum, hur man lånar ut, återlämnar och reserverar böcker (dvs hur systemet fungerar), hur man förbereder och lägger in böcker i systemet, tidsskriftshantering, hur man plastar in böcker och mycket annat. Jag har fått reda på vad en bibliotekarie gör om dagarna helt enkelt. Det är mer än vad man tror. Det har varit en mycket intressant och lärorik vecka! Det kommer komma upp en video senare i veckan med lite filmklipp från min prao.

Jag tyckte att det mesta var roligt, men om jag ska välja några specifika saker så var det roligaste att stå i lånedisken, sagostunden/tipspromenaden (jag älskar barn!) och att få göra min tipshylla. Det tråkigaste var nog att gå igenom databaserna.

Om ni har några frågor om hur någonting gick till eller något annat så får ni gärna ställa dem i kommentarsfältet!8 kommentarer:

 1. Åh,verkar ha varit jätteroligt! Ser framemot videon ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det absolut! Haha, vi får se när den dyker upp ;) :D

   Radera
 2. Haha, wow vad häftigt med en egen hylla sådär! Med headern och allt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag också! ;) Är så glad att de frågade om jag ville ordna en tipshylla. Riktigt roligt :)

   Radera
 3. Jag Praoade också på biblioteket för några veckor sedan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, vilket sammanträffande :) Vad roligt! :D

   Radera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...