fredag 1 maj 2015

Allt och lite till

Författare: Sarah Dessen
Genre: Contemporary, kärlek
Sidor: 430
Förlag: Rabén & Sjögren (Tack för boken!)
Serie: -
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: The Moon and More
Översättare: Johanna Lindbäck
Övrigt: Utläst 7 september 2014

Handling: Luke är verkligen den perfekta pojkvännen. Snäll, snygg och pålitlig. Emaline och han har varit tillsammans i flera år och deras förhållande är helt perfekt. Eller? Sommaren efter high school börjar Emaline ifrågasätta allting. Räcker livet i den trygga småstaden Colby och en framtid med Luke, eller vill hon ha mer? Ska hon satsa på en riktgt bra utbildning och en lysande karriär, som hennes pappa vill? Och när den spännande New York-killen Theo dyker upp i Colby för att arbeta med en dokumentärfilm ställs allting på sin spets.

Omdöme: Boken började väldigt bra och jag blev ganska genast fast. Colby verkar så mysigt och jag hade inga svårigheter alls att föreställa mig staden. Emaline lever ett rätt så stabilt liv och är nöjd med det hon har. Sedan blev boken segare och lite händelsefattig ärligt talat. Det hände inte särskilt mycket och gick långsamt. Handlingen kändes utdragen. Dessen är skicklig, ingen tvekan om saken, och jag tycker mycket om alla böcker hon har skrivit. Däremot måste jag säga att Allt och lite till tyvärr inte håller samma klass som hennes tidigare böcker. Den är absolut inte dålig, bara inte lika bra. Som tur var blev det bättre mot slutet.

Jag blev positivt överraskad över den vändning boken tog. Riktigt roligt att den skiljde sig från dem andra böckerna Dessen skrivit! Det var inte alls lika förutsägbart som det annars skulle ha varit. Det slutade ändå bra tycker jag. Helnöjd! Dock känns det som att det är mer relationsdrama i Allt och lite till.

Något jag gillar med Dessens böcker är att de är så realistiska. Det känns nästan lite som att Dessen skriver utifrån sina egna erfarenheter och händelser i hennes liv. Hon skriver väldigt bra och sommarkänslan håller i sig från första till sista sidan.

Karaktärerna är Dessens starka kort. Jag gillar huvudpersonen Emaline och hennes berättarröst. Ofta är det lite smått struliga tjejer som är huvudrollsinnehavaren, men så är inte fallet här och det kul som omväxling. Visst har hon det också lite struligt med sina två familjer, men hennes liv är ändå relativt stabilt, till skillnad från tidigare huvudkaraktärer i Dessens böcker. En av mina favoritkaraktärer i boken är Benji. Han är så himla gullig och charmig. Jag kan inte låta bli att älska honom! Jag gillar deras syskonrelation och de är ett riktigt bra team!

Jag gillar Luke, även fast han gjorde en del dumma val. Han är i alla fall en skön och trevlig kille och jag gillar honom mer än Theo.
Till en början gillade jag Theo också men sedan började han gå mig mer och mer på nerverna. Han blev jobbig och jag började istället hålla tummarna för att Emaline skulle fatta rätt beslut.

Kort och gott så är Allt och lite till en bra bok, men tyvärr inte den bästa av Dessen. Jag hade gärna velat ha lite mer händelser och bättre tempo. Ni som inte har läst något av henne tidigare skulle säkert uppskatta och gilla den här mer än mig.


6 kommentarer:

 1. Detta var den första Dessen boken jag läste och precis som du skriver gillar man den nog om man inte läst något av henne tidigare. Vilket är helt sant jag gillade den här supermycket. Sen läste jag Du glömde säga hejdå som jag inte gillade lika mycket. Med andra ord är denna just nu min favorit av hennes böcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att det kan vara så. I alla fall roligt att du gillade den! :) Jag läste Du glömde säga hejdå för ganska länge sedan och jag måste nog hålla med dig. Du glömde säga hejdå gillade jag inte heller särskilt mycket. Den kanske tom är sämre än Allt och lite till. Det är de två böckerna jag tycker minst om av henne. Jag kanske borde läsa om Du glömde säga hejdå för att friska upp minnet :)

   Radera
 2. Jag tål inte triangeldraman så jag lyckades (helt ärligt) aldrig ta mig igenom den här, trots den mysiga Dessen-atmosfären. Men men, hoppas på bättre lycka nästa gång, för visst släpps ännu en av hennes böcker på svenska i sommar? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte heller så mycket för triangeldraman förutom vissa undantag. Gjorde du inte? Jo, men den var stundtals väldigt seg och långsam... Vi får hålla tummarna för att nästa är bättre! Jag tror bestämt att det kommer en till nu i sommar, kul! Det är lite av en tradition :)

   Radera
 3. Dessen har så himla avkopplande böcker där man fastnar för några karaktärer och håller med om att det känns ofta rätt realistiskt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, jag håller med! Hennes böcker är underbara :)

   Radera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...