lördag 19 september 2015

Since You've Been Gone

Titel: Since You've Been Gone
Författare: Morgan Matson
Genre: Contemporary, vänskap, kärlek, YA
Sidor: 449
Förlag: Simon & Schuster
Serie: -
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: Since You've Been Gone
Översättare: -
Övrigt: Utläst juni 2015

Handling: Before Sloane, Emily didn't go to parties, she barely talked to guys, and she didn't do anything crazy. Enter Sloane, social tornado and the best kind of best friend - someone who yanks you out of your shell. But right before what should have been an epic summer, Sloane just...disappears. No note. No calls. No texts. No Sloane. There's just a random to-do list with thirteen Sloane-inspired tasks that wallflower Emily wouldn't normally do, and definitely not without her best friend. But what if they can lead her to Sloane?

Apple picking at night?
Okay, easy enough.

Dance until dawn?
Sure. Why not?

Kiss a stranger?
Wait...what?

Getting through Sloane's list will mean lots of firsts, and with a whole summer ahead of her - and with the unexpected help of handsome Frank Porter - who knows what she'll find.

Go skinny-dipping?
Um...

Omdöme: Jag tror bara jag har hört positiva saker om Morgan Matson och hennes böcker, i synnerhet Amy and Roger's Epic Detour. Därför har jag också länge varit nyfiken och sugen på att läsa något hon skrivit. I våras läste jag en recension av Since You've Been Gone och fastnade för både handlingen och omslaget (absolutely gorgeous). Det lät som en bok precis i min smak. När jag senare fick syn på den i en bokhandel tänkte jag "varför inte ge den en chans?" och kunde inte låta bli att köpa den, något jag absolut inte ångrar.

Redan efter första kapitlet var jag fast och ville inte sluta läsa. Jag älskar konceptet. Allt. Att ens bästa kompis försvinner spårlöst utan förvarning och lämnar en kvar med endast en lista med tretton "helt bisarra" saker att göra. Listan intresserade mig verkligen och det var jätteroligt att få följa Emily när hon sakta men säkert arbetade sig igenom den. Det var nästan så att jag ville att det skulle hända mig! Om ni inte redan visste det så älskar jag listor. Därför uppskattade jag också Emily och Franks spellistor på Spotify som de lyssnade på när de var ute och löptränade.

Något av bland det bästa med boken är Emilys enorma karaktärsutveckling. Till en början är hon ganska blyg och tillbakadragen, nästan lite för blyg. Hon kunde bestämma sig för att göra något, för att i nästa sekund fega ur. Men under bokens gång utvecklas hon en hel del och det är mycket tack vare listan och Sloane's förvinnande. Punkterna på listan utsätter Emily för prövningar och utmaningar som gör att hon träffar på många olika människor, bl.a nya vänner, och vågar öppna upp sig. Since You've Been Gone är en bok som handlar mycket om att hitta sig själv och att göra saker utanför ens bekvämlighetszon. På många sätt kan jag relatera till Emily, även om jag inte är riktigt lika blyg som henne. Jag tänker och tycker på samma sätt som Emily, jag är osäker som hon och är lite smått nervös i stora folksamlingar. Flera gånger kände jag bara för att ge henne en kram. Hennes berättarröst är så rätt och verklig. Morgan Matson har verkligen lyckats med att fånga en tonårings tankar.

Det finns så många härliga karaktärer i Since You've Been Gone och jag vill vara vän med dem allihopa. Frank som är så mysig, Collins som är snäll men kanske försöker lite mycket, Dawn som är glad och rar och mest blir vän med Emily av en slump och charmiga lillebror Beckett. Och sedan har vi Sloane, utåtriktad och social. Det är hon som alltid har tagit initiativet och vågat göra saker. Emily och Sloane är verkligen raka motsatserna, och det är också därför de klickar så bra. De kompletterar varandra. Genom hela boken omhöljs hon av mystik som gör att jag vill läsa vidare och ständigt undrar var hon håller hus.

Jag gillar att vänskap ligger så mycket i fokus här, och för en gångs skull inte kärlek, även om den också spelar en stor roll i boken. Vänskapsrelationer är så mysigt att läsa om, särskilt starka sådana, som Emily och Sloane's. Boken bjuder på en del tillbakablickar som beskriver Emily och Sloane's vänskap och hur nära de stod varandra.

"I thought about telling him how it sometimes like I was only half there without Sloane to talk to about what I was experiencing. How it felt like someone had chopped off my arm, and then for good measure taken my ID and sense of direction. How it was like I had no idea who I was, or where I was going, coupled with the fact that there was a piece of me missing that never seemed to stop hurting."

Romansen mellan Emily och Frank är jag väldigt nöjd med. Ingen insta-love, som annars är så vanligt, utan här växer kärleken sakta fram på ett trovärdigt sätt. Från att först bara vara bekanta och känna varandra lite vagt, till att bli vänner och sedan något mer än det. Åh, jag älskar Frank. Så himla fin kille! Allt jag ville var att de skulle bli tillsammans. Jag shippar definitivt de två.

Since You've Been Gone är perfekt sommarläsning, det råder ingen tvekan om saken. Slutet var väldigt bra, däremot aningen abrupt och plötsligt, men utöver det är det en riktigt bra bok. En somrig, småspännande och rolig contemporary om mysig vänskap och spirande kärlek. Jag tror till och med att det här kan vara en ny favoritbok! Jag ska absolut läsa mer av Morgan Matson.

3 kommentarer:

 1. Har inte hört talas om den här boken tidigare men nu blev jag riktigt sugen på att läsa den! :)

  SvaraRadera
 2. Men så sugen jag blir nu... håller med om omslaget med.. sååå fint!

  SvaraRadera
 3. Jättebra recension. Tack för tipset! (Din blogg är stunning by the way)
  Mvh
  amandasminnen.wordpress.com

  SvaraRadera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...