lördag 9 juli 2016

Veckans bokbloggsfråga - vecka 27

Bokbloggsfrågan anordnas av Barnboksbloggen och går ut på att man varje vecka svarar på en bokrelaterad fråga. Veckans fråga lyder:

Vad innebär högläsning för dig? Har du några minnen från din egen barndom när det gäller högläsning? Läser du/har du läst för dina egna barn? Läser du kanske för barn på ditt jobb? Har du några tips och råd att dela med dig av när det gäller högläsning?

Åh, högläsning får mig att tänka tillbaka på när 6-åriga jag satt i skolbänken och med spänning lyssnade på när fröken läste högt. Ibland brukade vi till och med få sitta och måla tyst medan hon läste. Högläsning tar mig också tillbaka till kvällarna när mamma och pappa läste för mig i sängen innan jag skulle sova. Jag minns att det var höjdpunkten på hela dagen och särskilt minns jag kvällarna då pappa läste Det blåser på månen för mig och att jag ville höra den om och om igen - tills den dagen då jag bestämde mig för att läsa den själv.

Även fast jag från den sekunden jag lärde mig att läsa på egen hand alltid har velat göra just det - läsa på egen hand - och starkt föredrar det över högläsning, så kan jag inte låta bli att tycka om högläsning, inte då och inte nu. Det var bara något så fint med att sitta där och få en historia berättad för sig och att få uppleva den samtidigt tillsammans med sina klasskamrater. Och kvällarna med pappa och Det blåser på månen är något jag aldrig kommer glömma.

De gånger det har hänt att jag har varit barnvakt har jag läst högt för barnen, och för mina kusiner också ibland när jag träffar dem. När jag var yngre och gick på fritids brukade jag ofta läsa högt för dem andra barnen, på både fritids och dagis, som mer än gärna ville lyssna. Jag njöt. Både för att jag, som den bokälskare jag är, fick läsa och för att jag fick med andra på det också. Några speciella tips för högläsning har jag inte, förutom det uppenbara: att läsa med inlevelse. När jag var yngre fick berättat för mig av både lärare och klasskamrater att jag var väldigt bra på att läsa med inlevelse och jag antar att det var just det som fick dem andra barnen att vilja lyssna. Kanske också lägga till olika röster för olika karaktärer. Barn brukar ofta uppskatta det.


1 kommentar:

  1. ja, det är verkligen skillnad på uppläsare. somliga står en inte ut med. du verkar ha gåvan att kunna leva dig in i det du läser. Det blåser på månen är en gammal favorit. vi läste den högt i skolan. vi fick turas om att läsa, men jag kunde inte behärska min munterhet så det gick inte så bra för mig

    SvaraRadera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...