torsdag 18 augusti 2016

Minirecension x4: The Selection Stories, Sherlock Holmes, En sekund i taget & The One and Only Ivan

Titel: The Selection Stories (The Prince & The Guard)
Författare: Kiera Cass
Genre: Dystopi, YA, romantik
Sidor: 240
Förlag: Harper Teen
Serie: The Selection #0.5 & #2.5
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: The Selection Stories
Översättare: -
Övrigt: Utläst 2015

Omdöme: Det var roligt - och framför allt intressant - att få läsa ur både Maxons och Aspens perspektiv och få veta lite mer om hur de tänker och upplever saker, och på så sätt även få lite mer förståelse för de bägge karaktärerna. The Prince, som är min favorit, handlar om Maxon och hans liv lite innan the selection samt en del under tiden den pågår. Även fast novellen följer handlingen i The Selection ganska väl så blir den inte tråkig och det var riktigt roligt att läsa om första träffen med America från hans perspektiv. Älskar Maxon och skulle väldigt gärna läsa mer från hans PoV. I The Guard får vi istället följa Aspen och det vardagliga livet på palatset, vilket också var intressant. Vet dock inte om jag gillar Aspen eller inte...? Jag uppskattar även bokens faktadel med alla släktträd och förklaringar så man ser hur det hela hänger ihop.
_______________________________________________________________________________________________

Titel: Sherlock Holmes: En studie i rött
Författare: Ian Edgington, Arthur Conan Doyle
Illustratör: I.N.J. Culbard
Genre: Deckare, seriealbum
Sidor: 128
Förlag: Apart Förlag (Tack för boken!)
Serie: -
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: A Study in Scarlet: A Sherlock Holmes Graphic Novel
Översättare: Cato Vandrare
Övrigt: Utläst 25 oktober 2014

Omdöme: Historien är bra och det var väldigt intressant att läsa om hur dr. Watson och Holmes först möttes. Själva mysteriet är spännande, men det känns ändå som att mordgåtan är för enkel på något vis. Något jag däremot inte kan sluta fascineras av är Holmes beundransvärda slutledningsförmåga och konst att knyta ihop saker och ting. Tecknarstilen är häftig! Det är snyggt tecknat, men detaljer och ansiktsuttryck är inte illustratörens starka sida, tyvärr. Kort och gott är det ett helt okej seriealbum. Jag gillar det, men inte mer än så. Om det kommer fler skulle jag gärna läsa dem.
_______________________________________________________________________________________________

Titel: En sekund i taget
Författare: Sofia Nordin
Genre: Dystopi, post apokalyptisk
Sidor: 193
Förlag: Rabén & Sjögren (Tack för boken!)
Serie: En sekund i taget #1
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: En sekund i taget
Översättare: -
Övrigt: Utläst 2015

Omdöme: Efter att ha läst ett par recensioner hade jag höga förhoppningar och väntade mig något spännande och fartfyllt, men jag fick aldrig det. Boken saknar den action jag var ute efter och om jag ska vara ärlig så kände mig aningen uttråkad när jag läste boken och fastnade aldrig riktigt. Dessutom finns det ett flertal logiska luckor och jag saknar en del viktig bakgrundsinformation om själva sjukdomen som drabbat världens befolkning. I boken verkar det som att alla i hela världen blev sjuka och dog inom loppet av en dag, vilket känns orealistiskt minst sagt. Det känns väldigt märkligt att folk dör påväg ut till soptunnan eller mitt i en cykeltur. Vem får för sig att ge sig ut på en joggingtur med hög feber för att sedan dö på kuppen? Nja, boken brister tyvärr lite i rimlighet. I början var jag inte vidare förtjust i huvudkaraktären Hedvig heller, men hon växte under bokens gång. Tycker hur som helst att det är roligt med en svensk dystopi!
_______________________________________________________________________________________________

Titel: The One and Only Ivan
Författare: Katherine Applegate
Genre: Middle grade
Sidor: 208
Förlag: Harper Collins Children's Books
Serie: -
Utgivningsår: 2016
Originaltitel: The One and Only Ivan
Översättare: -
Övrigt: Utläst 10 januari 2016

Omdöme: En väldigt rörande och hjärtevärmande historia om gorillan Ivan som bott i ett köpcentrum under usla förhållanden i 27 långa år. När elefantungen Ruby anländer börjar Ivan och hans vänner ifrågasätta livet i fångenskap och Ivan lovar sig själv att rädda Ruby från ett liv i bur. Vänskap, lojalitet, förändring och hopp står i fokus i boken och Ivans historia berättas på ett vackert och fint sätt med ett kraftfullt budskap. Karaktärerna känns så äkta och jag kunde inte låta bli att falla för Ivan som är så snäll och mjuk. Och söta söta Ruby! Boken bjuder på ett fint persongalleri och jag fastnar för hela bunten; Stella, Bob, Julia, Ruby, Ivan mm. Jag älskar att författaren presenterade djuren som varelser med tankar, känslor, minnen och önskningar och visar att djur förtjänar att behandlas med respekt. Som den djurvän och djurälskare jag är så gör det så ont i mig att läsa om när djur far illa och jag blir alltid lite extra berörd, och The One and Only Ivan är absolut inget undantag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...