tisdag 28 juli 2020

Curtsies & Conspiracies

Titel: Curtsies & Conspiracies
Författare: Gail Carriger
Genre: Steampunk, fantasy, YA
Sidor: 310 sidor
Förlag: Little Brown
Serie: Finishing School #2
Utgivningsår: 2013
Originaltitel: Curtsies & Conspiracies
Övrigt: Utläst 9 september 2019

Handling: Does one need four fully-grown foxgloves for decorating a dinner table for six guests? Or is it six foxgloves to kill four fully-grown guests? Sophronia's first year at school has certainly been rousing. First, her finishing school is training her to be a spy (won't Mumsy be surprised!). Secondly, she gets mixed up in an intrigue over a stolen device and has a cheese pie thrown at her. Now, as Sophronia sneaks around the dirigible school, eavesdropping on the teachers' quarters and making clandestine climbs to the ship's boiler room, she learns that there may be more to a school trip to London than at first appears...

Vampires, werewolves, and humans are all after the prototype Sophronia recovered in Etiquette & Espionage, which has the potential to alter human and supernatural travel. Sophronia must try to uncover who is behind a dangerous plot to control the prototype... as well as survive the London season with a full dance card.

Omdöme: Gail Carriger fortsätter att leverera skratt, spänning och action i vanlig ordning. Och med sina kvicka skämt, sitt unika bildspråk och charmerande karaktärer får hon mig på fall direkt. Ofta tenderar uppföljare att hamna i någon sorts svacka mellan första och sista boken, som om de inte fyller någon riktig funktion utan endast är transportsträckor till upplösningen, men Curtsies & Conspiracies lever definitivt upp till förväntningarna dess föregångare satte, och det med råge. Det är kidnappningar och komplotter, oväntade förräderier och oönskade romanser. Det kan ju helt enkelt inte bli annat än bra!

Mysteriet är, precis som i den tidigare delen, något för simpelt och långsökt för att ge något större djup till historien, och själva berättelsen och dess upplösningar kan tyckas vara alldeles för lämpliga och bekväma. Men allt det långsökta, överdriva och stereotypiska är en del av charmen och jag köper det med hull och hår. Även om boken är något förutsägbar så slutar den aldrig att vara spännande och sidorna flyger förbi i rask takt. Jag har en förkärlek för historiska romaner, och älskar i synnerhet Carrigers som utspelar sig i det viktorianska London, och genom att addera steampunk och paranormala inslag blir det hela bara ännu bättre. Och det mest briljanta av allt är att boken utspelar sig ombord på ett flygande luftskepp som visar sig vara en flickpension där eleverna i lönndom utbildas till spioner och lönnmördare såväl som de får lära sig konsten att dansa, klä sig fashionabelt och vett och etikett. Carrigers beskrivningar av den flygande spionskolan är så detaljerade och livliga och jag kan inte låta bli att önska att jag också fick studera där och lära mig allt om vapenföring, förgiftning och självklart - ögonfransfladdring.

I Curtsies & Conspiracies får vi, till min förtjusning, göra en liten djupdykning i vampyrsamhället och lära oss mer om hur de förhåller sig till resten av världen. Det handlar inte bara om folksagan kring hur de skapades och vilka de är, utan också om hierarki inom vampyrsläktet, deras styrkor och svagheter, drönare och "vampyrkupan". Det finns fortfarande en hel del saker kring världen, de paranormala varelserna och syftet med spionskolan som vi läsare ännu inte har fått klarhet i, men jag är övertygad om att ju längre in i serien vi kommer så kommer allt fler saker att uppdagas.

Bland det bästa med boken är humorn som genomsyrar allt. Allt ifrån namnen på olika föremål och manicker till namnen på karaktärerna, lektionerna flickorna tar, språket och alla rappa dialoger karaktärerna emellan. Att karaktärerna är en parodi på det brittiska överklassamhället är en konstant källa till humor och förlöjligandet av elitens oändligt många oskrivna regler och normer och underliga namn resulterar i så mycket skratt att jag ibland får ont i magen. Jag menar, vem heter något så löjligt lustigt som Lord Dingleproops eller Miss Plumseigh-Teignmott?

Sophronia har vuxit och mognat lite sedan sist vi träffade henne och är nu mer vågad och beräknande i sina planer, men utan att tappa den barnsliga förtjusningen, naiviteten och nyfikenheten som gör henne så underbar att följa. Hon är intelligent och självsäker, men också spontant vårdslös och rebellisk, vilket alltför ofta resulterar i att hon hamnar i det ena trubbel efter det andra och hennes berättarröst är en uppfriskande vind. Så himla kul att få träffa alla mina favoriter igen, och de var precis lika spydiga och underhållande, om inte mer. Något jag uppskattade väldigt mycket var att Vieve fick en mycket större och mer betydande roll den här gången. Speciellt roligt är det att vi får återse ännu fler karaktärer från Parasol Protectorate!

Jag är stormförtjust i världen Gail Carriger har byggt upp och kan inte få nog av hennes trollbindande blandning av den viktorianska eran, paranormala varelser och ångande steampunk med en stor dos humor. Det märks att Finishing School-serien, till skillnad från Parasol Protectorate, riktar sig till en något yngre målgrupp, men det är utan tvekan fortfarande en fantastiskt lättsam och spännande läsning med ett vågat äventyr och engagerande karaktärer som jag rekommenderar er alla att sätta tänderna i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...