söndag 4 oktober 2020

TBR-tag

Tidigare i sommar blev jag taggad av Lexie på Tusen sidor att göra TBR-taggen, och fy skäms på mig, men det har jag helt glömt av att göra. Så nu kommer mina svar, såhär ganska långt i efterhand.

1. Vilken bok har du inte kunnat avsluta?
Jag brukar mer eller mindre alltid avsluta det jag läser, men mot all förmodan kom det sig faktiskt att jag aldrig avslutade Sista riket av Brandon Sanderson när jag läste den för några år sedan. Så långt som till andra kapitlet hann jag komma innan det tog stopp. Jag vet, jag vet, SKRIK INTE PÅ MIG. Jag veeet att boken ska vara ett storslaget och alldeles fantastiskt fantasy-epos som en bara inte får missa. Vad jag däremot inte vet är varför jag slutade läsa den. Jag kom bara av mig helt enkelt. Högst underligt kan man tycka eftersom jag faktiskt gillade det jag läste. Men stopp tog det och lässvackan därefter var oundviklig. Kan hända att det är därför jag är lite rädd för att ge mig på den igen.

2. Vilken bok har du inte läst för att du inte haft tid?
Uppenbarligen alla mina olästa böcker i bokhyllan och därmed alldeles för många. En av dessa är Talon av Julie Kagawa som av baksidetexten att döma verkar vara en bok helt i min smak och som jag egentligen verkligen vill läsa. Hallå, drakar? Jag köpte den på någon bokmässa för en massa år sedan, men av någon anledning har jag ännu inte kommit till skott med att läsa boken. Det är så många andra böcker som ligger och pockar på min uppmärksamhet och därför lyckas alltid något annat komma emellan.

3. Vilken bok har du inte läst än för att det är fortsättningen på en serie?
Jag är något av en självutnämnd expert på det här med att påbörja serier för att sedan inte avsluta dem och listan kan därför göras oändligt lång. Throne of Glass, Parasollprotektoratet, The Mortal Instruments, Röd drottning och Önskemånglarens dotter är alla exempel på just denna minst sagt charmlösa tendens hos mig. Problemet ligger inte i att jag på något plan ogillat tidigare böcker i serien, utan snarare att det allt som oftast har passerat liiiite för lång tid sedan jag läste föregångaren. Därför tar det liksom lite emot att läsa fortsättningen eftersom det då krävs en omläsning av hela serien till följd av att jag glömt bort vissa delar av vad som hänt i föregående böcker.4. Vilken bok har du inte läst än, eftersom den är helt ny?
Suad Alis debutroman Dina händer var fulla av liv kom ut nu i mitten av september och därför har jag ännu inte hunnit läsa den. Boken förtäljer historien om en kvinna som efter att ett krig utbryter tvingas fly från sitt hemland och hur hennes liv ser ut både före, under och efter flykten. Jag kan tänka mig att det lär vara ganska jobbig och hjärtskärande läsning, men också otroligt intressant och viktigt. 

5. Vilken bok har du inte läst än, eftersom du har läst en bok av samma författare och den tyckte du inte om?
Jag har fortfarande inte läst Det oändliga havet av Rick Yancey eftersom jag inte riktigt fastnade för föregångaren, Den femte vågen.

6. Vilken bok har du inte läst än, för att du inte riktigt känner för det?
The Raven Boys av Maggie Stiefvater har stått oläst i bokhyllan hur länge som helst nu, men jag har bara inte känt mig manad att plocka upp den. Skuggan och Samlingen av Petrus Dahlin har också stått och dammat i bokhyllan sedan minst sju år tillbaka. Jag har inte särskilt bra koll på vad serien handlar om men jag har förstått att det ska röra sig om någon form av voodoo, vilket kanske kan passa bra till temat "kusligt" som vi ska ha i bokcirkeln under hösten.


7. Vilken bok har du inte läst än eftersom den är gigantisk?
Jag skulle väl inte säga att den är gigantisk, men med sina nästan 500 sidor väntar Drömgångare av Samantha Shannon fortfarande på att bli läst. Kanske egentligen mest för att mitt intresse har varit ganska svalt, men absolut också på grund av tjockleken. Nu har jag däremot sett serien lite överallt på Bookstagram och därav blivit mer och mer sugen på att faktiskt sätta tänderna i den. Kanske är det dags nu i höst?

8. Vilken bok har du inte läst än, för att omslaget lockade och det sedan visade sig att den inte hade så bra recensioner?
Hur mycket jag än funderar över den här frågan så kan jag inte komma på någon såhär på rak arm.

9. Vilken bok avskräcker dig mest från din olästa hög?
Charlotte Brontës Jane Eyre är och förblir nog oläst ett bra tag till. Tjockleken är definitivt en bidragande faktor till att den inte blivit läst ännu, men också det faktum att det är just en klassiker. De känns tämligen ofta som så oerhört bastanta och tunga att ta sig igenom och det är väl främst därför det inte har blivit av.


10. Tagga någon!
Nu är jag ju lite sent ute och har inte hundra koll på vilka som gjort taggen och inte, men jag taggar Nelly på Nellon Bookish, Nilma på Nilmas bokhylla, Elin på Tickmicks bokblogg och Anette på Just nu, just här och hoppas på att några av er inte gjort taggen och vill svara på frågorna.

6 kommentarer:

 1. Jag tycker det är så svårt att läsa ut böcker som verkar dåliga, men samtidigt kan man ju inte helt säkert veta om de verkligen ÄR dåliga om man inte läser ut dem. Så jag har haft väldigt svårt för att inte avsluta böcker men samtidigt plågat mig igenom ett par riktigt kassa böcker. Det är tid man aldrig får igen och en upplevelse man inte vill vara med om om och om igen. Hur gör du för att "orka" läsa ut en bok som verkar dålig?

  "Drömgångare" läste jag för några år sen, jag minns den inte så väl, men jag kommer ihåg att jag gillade den väldigt mycket. Borde uppenbarligen läsa om den och kolla upp fortsättningen. Rolig och intressant lista! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Det kan vara frustrerande och stundtals pinande, men samtidigt tar det emot att INTE läsa klart boken. Jag vill inte ge upp på boken ifall att det kanske blir bättre mot slutet och jag vet inte, det har väl blivit något av en princip för mig att alltid läsa ut det jag påbörjar, även om det finns något undantag. Oftast finns det ju i alla fall någon bit eller detalj av en bok som är bra och går att uppskatta. Däremot brukar jag för det mesta gilla det jag läser, så jag slipper oftast det problemet. Jag är väl kanske inte så utmanande med min läsning, utan väljer oftast sådant jag tror att jag kommer tycka om ;)

   Åh, jag måste verkligen ta tag i att läsa "Drömgångare" snart. Den verkar faktiskt väldigt bra, trots att den fått stå oläst så länge. Tack! :)

   Radera
 2. Jag känner så väl igen. Jag var precis sån förut, men sen stötte jag på ett flertal böcker, i princip på raken, som var så dåliga att jag verkligen LED. Jag låg bara och svor när jag läste just de böckerna, haha. Efter det kände jag att det inte var värt allt lidande. Men det tog helt klart emot. Det är ju svårt att skriva en rättvis recension om man gav upp halvvägs. Tycker det är svårt men huvudsaken är att man gör det som känns bäst för en själv.

  Jag är inte heller så utmanande i min läsning, för jag är ganska petig och kräsen. Jag vet vad jag gillar och inte, så inget fel med det. Finns det nån genre du absolut inte kan läsa? För mig är det nog deckare. Känns så tråkigt och upprepande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fy vad tråkigt. Nej efter flera rappa käftsmällar i rad förstår jag att det inte är särskilt frestande att ta emot ytterligare ett slag. Till slut tröttnar man ju. Absolut att man kan missa senare delar av boken som kanske kunde ha verkat till dess fördel, men samtidigt är det ju just DIN läsupplevelse av boken du baserar din recension på. Och om läsaren ger upp halvvägs in, ja då höll den inte måttet helt enkelt. Det är ju ganska talande för vad man tyckte om boken. Håller verkligen med dig! Det viktigaste är att man gör det som känns rätt :)

   Jag skulle vilja påstå att jag är en allätare som gillar det mesta, men jag är väl inte riktigt lika bevandrad inom skräck-genren. Läser nog allra mest fantasy och då och då lite feelgood. Däremot läser jag i stort sett ALDRIG memoarer, biografier eller poesi. Det är inget som tilltalar mig. Dock läste jag Yeonmi Parks biografi "För att kunna leva" och gillade den jättemycket.

   Radera
 3. Vad kul! Ska se om jag kan göra denna under helgen. Tack för taggningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt! Ser fram emot att få läsa dina svar :)

   Radera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...