måndag 12 oktober 2020

Patrioterna

Titel: 
Patrioterna
Författare: Pascal Engman
Genre: Deckare, mystery, thriller
Sidor: 466 sidor
Förlag: Piratförlaget
Serie: -
Utgivningsår: 2018
Originaltitel: Patrioterna
Övrigt: Utläst 2 september 2020

Handling: Oron sprider sig på Stockholms nyhetsredaktioner efter mordet på en kvinnlig journalist. Medarbetare som vant sig vid att dagligen få ta emot hot fruktar nu för sina liv.

Den unga Madeleine Winther på Nyhetsbladet har dock siktet inställt på något helt annat. Hon vet precis hur hon ska ta sig framåt i karriären - och nu är hon på väg att göra ett rejält scoop.

Carl Cederhielm har lovat dyrt och heligt att skydda landet mot fiender. Han och hans båda medsvurna har satt samman en lista med tio namn. De ska hämnas dem som inte själva kan hämnas.

I ett land långt bort längtar en man hem till Sverige. Invånarna i den lilla staden är rädda för honom, han som arbetar som livvakt åt den vapen- och narkotikasmugglande ryssen.

Snart kommer deras liv att vävas samman och Sverige vakna upp till en ny, skoningslös verklighet. För Carl Cederhielm är dock uppdraget långt ifrån slutfört. Det är dags att eliminera nästa person på listan.

Omdöme: Engman har verkligen lyckats skriva en starkt imponerande debut som är hejdlöst spännande och högaktuell så det skriker om det. Med stor rättframhet fångar han skickligt upp stämningsuttryck och tankeyttringar som präglar vårt samhälle idag. Det är en verklighetsnära berättelse om vad som händer när egenrättfärdiga individer med någon form av messiaskomplex bestämt sig för att de är mer värda än andra. Tempot håller i sig från första till sista sidan och efter endast ett fåtal sidor har författaren mig i ett fast grepp.

Med ett rafflande tempo som successivt stegras får vi följa fyra parallella spår. Däribland journalisten Madeleine Winther som sliter hårt på redaktionen Nyhetsbladet och är villig att göra allt i sin makt för att klättra på karriärstegen. Ibrahim Chamsai kör taxi och vill inget hellre än att passa in i och accepteras av det Sverige han kommit att älska, trots att det enda hans omgivning tycks lägga märke till är hans hudfärg och brytning. I norra Chile arbetar August Novak, en man på flykt från rättvisan, som underhuggare för den ryska maffian och hamnar allt djupare ner i skiten, men kan inte sluta drömma sig tillbaka till livet i Sverige. Och självklart finns här också Carl Cederhielm och hans likasinnade som är fast beslutna om att de måste få Sverige på rätsida och ser sig själva som patrioterna som ska rädda Sverige från fördärv. Till en början kan jag inte förstå mig på hur dessa fyra berättarröster ska ha något gemensamt, men sakta men säkert vävs deras historier prydligt samman för att sedan kulminera i en rysligt nervpirrande upplösning där jag sitter som på nålar. Det är olidligt spännande boken igenom och det krävs en enorm kraftansträngning för att slita sig, om så bara för en sekund. Det var med stor irritation och suckar i mängder jag tvingade mig själv att sluta läsa för att skynda iväg till jobbet, där jag ändå inte kunde sluta fundera över hur sjutton det hela skulle sluta.

Stundtals faller karaktärerna in i klichéartade mallar och framstår som ganska platta, men jag kan ändå inte låta bli att falla för Ibrahim. Denne ömsinte man med hjärtat på rätt ställe mjukar upp den annars så hårdbarkade och råa berättelsen. Han anstränger sig till det yttersta för att göra rätt för sig och visa sin tacksamhet gentemot Sverige för vad landet gjort för hans familj, men där folk redan har fördomar om honom efter blott en anblick. Även om jag för allt i världen inte kan förstå mig på det flammande hat som driver vissa av karaktärerna så porträtterar Engman klarsynt karaktärernas olika paradigm baserat på just deras perspektiv, vilket får dem att kännas levande och skapar större djup i berättandet. Vad jag däremot saknar är mer djupgående beskrivningar av miljöer och individer. Författaren återger berättelsen väldigt sakligt och därför upplevs boken som lite för avskalad och dialogerna som lite väl stela och torftiga. Slutet är verkligen effektfullt, men något abrupt. Det händer otroligt mycket på en och samma gång och det känns som att allt som byggts upp under bokens gång avslutas lite väl fort.

Patrioterna är en beroendeframkallande och explosiv bladvändare som bjuder på nattsvart läsning som gör mig mörkrädd. Rädd för vad hatet gör med en människa och rädd för vad hat kan få en människa att göra. Rädd för det islamofobiska språk som får allt större genslag i debatten. Boken är skrämmande verklighetstrogen och samtida då den tar upp pågående strömningar i samhället, såsom invandring, växande politikerförakt och misstroende gentemot massmedia. Även om boken lämnar lite kvar att önska så är det absolut en positivt överraskande debut med aldrig sinande spänning och oväntade vändningar där frågan var huvudkaraktärernas lojalitet ligger förblir en gåta ända till slutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...