torsdag 9 juni 2022

Paradiset

Titel: 
Paradiset
Författare: Abdulrazak Gurnah
Genre: Historical fiction
Sidor: 277 sidor
Förlag: Albert Bonniers förlag
Serie: -
Utgivningsår: 2020
Originaltitel: Paradise
Övrigt: Utläst 3 juni 2022

Handling: Tolvårige Yusuf skickas av sina fattiga föräldrar till kusten för att bo hos sin farbror Aziz, en förmögen köpman. Snart går det upp för den oskuldsfulle Yusuf att köpmannen inte alls är Yusufs farbror: i själva verket har han sålts som skuldslav av sin far. Genom Yusuf får vi uppleva ett Afrika präglat av stamstrider, vidskeplighet, sjukdomar och barnslaveri, men drömmaren Yusuf får också en skymt av paradisets portar.

Omdöme: Jag vet inte vad för litterärt mästerverk jag väntade mig när jag tog mig an årets nobelpristagare, men inte var det det här i alla fall. Med handen på hjärtat var jag nära att ge upp flera gånger om, men jag skulle prompt fortsätta läsa i hopp om att romanen skulle bättra sig. Det gjorde den aldrig.

Paradiset visar upp omvärlden genom ett barns nyfikna och oskuldsfulla ögon och för snabbt tankarna till Voltaires Candide. Vi förs till ett Östafrika i begynnelsen av kolonialismens och imperialismens intrång, rikt på folkslag, religiösa inriktningar och myter. En ung och naiv pojke ger sig ut på en strapatsfylld resa för att upptäcka världen och upplever under resans gång grymheter, fasor och sjukdomar, men också naturens skönhet och stöter på en rad särpräglade karaktärer, såväl illasinnade som vänliga. Tråkigt nog känner jag mig mest som en betraktare utifrån som aldrig lär känna Yusuf på djupet och blir därför heller inte särskilt emotionellt investerad i berättelsen.

Språket är avskalat och okonstlat, men absolut vackert. Och det här kan verka motsägelsefullt, men författaren lyckas med konsten att vara odetaljerat detaljerad. Ibland saknar jag mer ingående beskrivningar av karaktärer och miljöer, medan jag i andra stunder blir helt överröst av enligt mig irrelevant fakta som genast får mig att förlora uppmärksamheten.

Missförstå mig rätt. Verkets litterära kvaliteter är det inget fel på, Gurnah KAN skriva, och det är en intressant inblick i en värld, en kultur och en tid jag vet mycket litet om, men det är bara inte min kopp te. Tempot är alltför långsamt och jag förblir oengagerad i både handling och karaktärer. Snark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...