måndag 25 juli 2022

Grown

Titel: 
Grown
Författare: Tiffany D. Jackson
Genre: YA, contemporary, thriller
Sidor: 384 sidor
Förlag: Katherine Tegen Books
Serie: -
Utgivningsår: 2020
Originaltitel: Grown
Övrigt: Utläst 5 mars 2022

Handling: Enchanted Jones har länge närt drömmar om att bli en berömd sångerska och äntligen tar de fart när legendariske R&B-artisten Korey Fields upptäcker henne på en audition och tar henne under sina vingar. Korey lovar henne en framtid inom musiken, men snabbt dras Enchanted in i en maktrelation full av droger och misshandel. Bubblan spräcks när Enchanted vaknar upp med blodiga händer och inget minne av vad som skett kvällen innan. Vem dödade Korey Fields?

Omdöme: Som läsare kastas vi direkt in i mordmysteriet när Enchanted vaknar upp på mordplatsen utan minne av den gångna nattens händelser. Jackson drar effektivt med sig läsaren när hon i hög takt syr ihop berättelsen som växlar mellan nutid och dåtid och tillsammans med Enchanted får vi pussla ihop alla bitar för att få en bild av vad som faktiskt lett fram till mordet på Korey Fields. Det är fängslande, fartfyllt och rafflande, men framförallt skrämmande, himlaskriande och tankeväckande.

Med inspiration från händelserna kring R Kelly, skildrar Jackson skickligt och omsorgsfullt, utan att släta över det råa och hemska, hur Enchanted bit för bit bryts ned och blir allt djupare insnärjd i det övergrepp Fields utsätter henne för. Det blir så tydligt hur pengar och berömmelse används för att skapa obehag, väcka rädsla och tysta röster som så desperat försöker göra sig hörda. Mitt hjärta ömmar för Enchanted och alla andra offer när jag läser om hur hennes aspirationer och drömmar förvrids av en man som utnyttjar och manipulerar henne för egen vinnings skull.

Även om jag uppskattade historien och dess budskap så upplevde jag boken som lite splittrad. Alla delar gavs inte tillräckligt med utrymme för att göras rättvisa. Dessutom tyckte jag att slutet kom lite väl abrupt, som att författaren inte kunde knyta ihop säcken fort nog, och tvisten på slutet kändes lite tagen ur det blå. Det till trots så är det en högst aktuell, hård och ärlig historia om utsatthet, maktlöshet och misstro som stundtals fick mig att vilja krypa ur mitt eget skinn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...