tisdag 15 november 2022

Vinnarna

Titel: Vinnarna
Författare: Fredrik Backman
Genre: Fiction, contemporary
Sidor: 750 sidor
Förlag: Forum förlag
Serie: Björnstad #3
Utgivningsår: 2021
Originaltitel: Vinnarna
Övrigt: Utläst 15 juni 2022

Handling: Det har gått två år sedan allt som ingen vill tänka på hände, alla har försökt gå vidare men något med den här delen av skogen låter oss aldrig riktigt göra det. Vi är en stad med sorg i hjärtat och våld i luften, vi älskar sagor med lyckliga slut men innerst inne visste vi nog alltid att det här inte var en sådan. Det börjar med en storm, den här gången, och slutar med en eld. Någon som har varit borta länge är på väg hem. Någon begravs. Någon blir kär, någon drömmer om NHL och någon drömmer om hämnd. Någon sover rygg mot rygg med sin bästa vän, någon försöker laga sitt äktenskap och någon försöker rädda sina barn. Någon hatar, någon slåss, någon tar ett skjutvapen och går mot en ishall. Allt vi kämpat för kommer inte överleva, alla vi älskar kommer inte bli gamla.

Så vad är en familj? En hockeyklubb? Ett samhälle? De är summan av våra val. Vad är vi redo att offra för att skydda dem?

Allt. Bara allt.

Omdöme: Förhoppningen om att kunna dra ut på boken så länge som möjligt gick i stöpet omgående och istället fann jag mig sittandes fastklistrad vid sidorna tills gryningen ankom med fåglarna kvittrandes. Helt omedvetna om vad jag just gått igenom. Om hur Backman ryckt ut mitt hjärta ur bröstkorgen och stampat det sönder och samman.

Med varsamt handlag skapar Backman karaktärer som är lätta att älska, men otroligt svåra att glömma. Han ger oss karaktärer att gråta med, heja på, förargas över och hoppas med. Varenda en av invånarna i Björnstad skildras med så mycket hjärta, insikt och lyhördhet på ett sätt som gör dem så levande och verkliga. Som att de sitter bredvid mig när jag läser och håller mig i handen. Backman skildrar med fingertoppskänsla och träffsäkerhet både det vackra och det fula med att vara människa och det är på samma gång drabbande, frigörande och hjärtskärande.

Precis som i sina tidigare verk använder sig Backman av upprepningar och förebud om vad som komma skall för att på ett simpelt men effektfullt sätt förtälja berättelsen om människorna i Björnstad. Vissa ogillar det, men jag älskar det. Denna saga om föräldraskap, vänskap och utanförskap. Om kärlek, hat och rädsla. Om att förlora, slåss och vinna. Om livet. Och trots att jag vet vad som väntar går det inte att sluta läsa när Backman knyter ihop säcken för att till sist nå det oundvikliga slutet jag bävat för så.

"Vinnarna" är det makalösa finalnumret i något som är en oförglömlig läsupplevelse, och visst, boken kanske är något lång, men jag njöt av att få spendera mer tid med karaktärerna jag har kommit att älska så innerligt. Jag har skrattat, gråtit, tappat andan, våndats och haft ont i hjärtat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller är du ett förlag som vill ge mig ett recensionsex? Eller vill du kanske bara säga hej?
KOMMENTERA!

Jag svarar på ALLA kommentarer, acceptera dock att jag kommer slänga dåliga kommentarer och spam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...